Țările din Europa cu risc mare de cutremur în următorii 40 de ani

de: Apostol Stefan
08 10. 2024

Ultimii ani au adus, din păcate, un număr considerabil de cutremure. Numai dacă ne aducem aminte de cel mai recent seism din Turcia și Siria. Așa ne putem da seama de aceste pericole. În acest sens, specialiștii în domeniu vorbesc despre țările din Europa cu risc mare de cutremur în următorii 40 de ani. Din păcate, în această listă se regăsește și România.

Europa are o istorie seismică importantă și variată

Europa este un continent cu o istorie seismică variată, iar riscul seismic reprezintă o preocupare constantă pentru multe dintre țările sale.

Deși în general nu este cunoscută pentru cutremure la fel de devastatoare ca cele din alte regiuni ale lumii, cum ar fi Asia sau America de Sud, Europa are zone seismice active care prezintă riscuri semnificative.

Această activitate seismică este legată de interacțiunea plăcilor tectonice care formează scoarța Pământului, inclusiv coliziunea dintre placa eurasiatică și cea africană, precum și mișcările complexe ale plăcilor mici din regiunea Mediteranei și Balcanilor.

Țările din Europa cu risc mare de cutremur în următorii 40 de ani

Ultimii ani, deși plini de evenimente seismice, a dus la cercetări ample ale fenomenului, iar concluziile vorbesc intens despre țările din Europa cu risc mare de cutremure în următorii 40 de ani.

Conform acestor studii, cercetătorii UE spun că țările balcanice și mediteraneene, precum și Turcia, prezintă un risc mai mare de cutremure decât multe alte părți ale Europei, conform unei hărți realizate de cercetători.

Zonele cu cel mai ridicat risc seismic din Europa includ sudul Italiei, Grecia, Turcia, România, în special regiunea Vrancea, și Balcanii. De-a lungul istoriei, aceste regiuni au fost martore la cutremure majore care au provocat daune considerabile și pierderi de vieți omenești.

Riscurile seimice tot mai accentuate în aceste regiuni

De exemplu, cutremurul din 1908 de la Messina, Italia, este unul dintre cele mai mortale din istoria Europei, distrugând orașul Messina și ucigând zeci de mii de oameni. În Grecia și Turcia, cutremurele sunt evenimente recurente, afectând atât zone urbane, cât și rurale.

România, cu epicentrul seismic situat în regiunea Vrancea, este una dintre țările europene cele mai vulnerabile la cutremure de mare adâncime. Cutremurele din această zonă pot avea un impact extins, afectând orașe precum București, Iași și Brașov. Cel mai devastator cutremur din România, din 1977, a cauzat distrugeri masive în capitală și în alte zone ale țării.

Harta europeană a riscului seismic.

Toate informațiile au fost combinate pe o singură hartă care prezintă zone mov groase care traversează zonele din sud-estul Europei. Sunt zonele în care cutremurele sunt mai probabile și în care acestea pot provoca cele mai mari pagube societății.

Harta, (a se vedea aici) conform cercetătorilor, arată zonele în care există o probabilitate de 10 % sau mai mare de a se confrunta cu nivelul cartografiat al cutremurelor în decurs de 40 de ani.

Concluzie

Deși progresele în tehnologia construcțiilor și în sistemele de avertizare au redus impactul devastator al cutremurelor, riscul seismic rămâne o problemă majoră.

Creșterea urbanizării și densitatea populației în zonele vulnerabile fac din pregătirea și reducerea riscurilor o prioritate pentru autorități și locuitori.